Honeybee
hostility
hostility
hostility
hostility
hostility hostility

Author Topic: Pravilnik za admine i igrače EPG Fun servera  (Read 751 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline magiras

  • EPG Veteran
  • EPG Experienced Member
  • *
  • Thank You
  • -Given: 295
  • -Receive: 482
  • Posts: 667
  • Karma: 530
  • Location: Zemun
  • Awards EPG Staff EPG Donator Zemunac EPG grobar
    • Awards
Pravilnik za admine i igrače EPG Fun servera
« on: August 31, 2015, 12:22:15 AM »
  • [+]0
  • [-]0
    • Glava I - Opšte!

      Čl. 1.
      Pravilnik sadrži osnovna pravila i regulacije (prava, ovlašćenja, sankcije i elementarne norme ponašanja) koje igrači, administratori (u daljem tekstu admini) i glavni administratori (u daljem tekstu head admini) moraju poštovati na Extreme ProGaming (u daljem tekstu EPG) serverima.

      Čl. 2.
      Osnovni izvor informacija i komunikacije je web stranica: www.epg-hq.com . Igrači mogu naći korisničku podršku na navedenoj web stranici.

      Čl. 3.
      Zvanični jezik na EPG serverima je srpski. Sekundarni jezik komunikacije (ako se kojim čudom pojave stranci) je Engleski.

      Čl. 4.
      Igranje na EPG serverima podrazumeva poštovanje Pravilnika, i igrač svojim konektovanjem na server to prihvata. Nepoznavanje Pravilnika ne opravdava njegovo kršenje, niti prekršiocu pruža ikakve olakšice.

      Čl. 5.
      Unapred Vam se zahvaljujemo na strpljenju i očekivanom poštovanju ovog pravilnika čija je prevashodna funkcija zaštita igrača. Za prekršaj obaveznih odredbi sleduje sankcija. Lista svih sankcija je navedena u posebnoj sekciji.

      Čl. 6.
      Iako je namera Pravilnika da reguliše sve aspekte igre, svesni smo Sizifovog posla koji to iziskuje. Većina igrača će spontano poštovati Pravilnik, iako nisu ni čuli za njega. Razlog leži u njegovom poreklu. Pravilnik je sastavljen od običajnih pravila koje igrači - veterani poznaju i pridržavaju ih se od ranije. Ništa u ovom Pravilniku nije izvan tog konteksta.



      Glava II - Igrači

      Odelj. A) - Prava i zabrane igrača

      Čl. 1.
      Igrači su dužni poštovati ostale igrače i admine, kao i pravila servera i foruma.

      Čl. 2. Nanošenje štete EPG serverima
      Svaki pokušaj nanošenja štete EPG serverima u bilo kom obliku (hack, crash, flood) je strogo zabranjen i počinilac će automatski biti isključen sa servera, bez mogućnosti žalbe i revizije odluke. Počinilac će biti prijavljen Internet Service Provider-u i protiv njega će se pokrenuti sudski postupak za naknadu štete u skladu sa odredbama Krivičnog Zakonika Republike Srbije.

      Čl. 3. - Vređanje
      Svako vređanje igrača po rasnoj, polnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, po osnovu ličnih uverenja ili kvalitetu igre, te po bilo kom drugom osnovu je zabranjeno i podleže strogom sankcionisanju, sa prethodnim upozorenjem. To se odnosi i na negativnu upotrebu čak i uobičajenih reči, koje u običnom govoru imaju neutralnu vrednost, kao što su "ciganin", "homoseksualac", "šiptar", "ustaša", i sl.

      Čl. 4. - Maltretiranje igrača
      Maltretiranje drugih igrača je zabranjeno. Umerena količina takmičarskog "trash" govora ("Rasturio sam te...", "Lezi dole...", "Je li to neko zaklan...", "Cavo jedna...", "Vunetino...") se toleriše. Ali, maltretiranje koje prevazilazi elementarne norme pristojnosti i očigledno je usmereno ka određenom igraču je zabranjeno. To se pre svega odnosi na grubo, bahato, dosađujuće, preteće ponašanje, itd. Ovo uključuje i verbalno maltretiranje između članova dva različita klana ako za cilj ima uvredu, omalovažavanje ili nepoštovanje protivničkog klana. Primeri zabranjenog maltretiranja: često i redovno ponavljanje gore navedenih poruka usmerenih ka samo jednoj osobi, višestruko ponavljanje jedne te iste poruke "Lezi". Skrećemo pažnju igračima da tamo gde postoji mogućnost da isključite primanje poruka od osobe koje vas vređa, to i učinite (popularni "mute").

      Čl. 5. - Omalovažavanje admina
      Igrač ni na koji način ne sme podsmevati, omalovažavati i vređati admina, niti privilegiju koja mu je poverena. Primeri zabranjenih poruka: "Šta misliš ko si ti smradu"; "Kretenu šta to radiš"; "Misliš da si faca"; "pi... misliš da si bolji od ostalih"; "Svaki šaban ima admina..."...

      Čl. 6. - Opstrukcija igre
      U toku igre su izričito zabranjene sledeće aktivnosti koje se karekterišu kao opstrukcija:
      a) Spamujući chat ili glasovne poruke.
      b) Redovno pauziranje u trajanju od par minuta, koje nisu izazvane lagom.
      c) Igrač namerno i očigledno igra u korist za protivničkog tima.

      Čl. 7 - Reklamiranje drugih servera
      Reklamiranje drugih servera, i pozivanje igrača da pređu, je zabranjeno.

      Čl. 8 - Pravila EPG Fun servera
      .
      [/list]

      Odelj. B) - Sankcije koje mogu biti primenjene nad igračem u slučaju nepoštovanja Pravilnika

      1. Diskretna opomena (Opomena upućena prekršiocu putem amx_psay komande).
      2. Javna opomena (Opomena upućena prekšiocu javno u toku igre putem amx_say komande).
      3. Slap, slay opcije (Opomena kroz admin komande srednjeg nivoa - šamaranje, ubijanje).
      4. Kick, ban opcije (Izbacivanje iz igre, privremena i trajna zabrana igranja na serveru).



      Glava III - Admini i Head admini


      Odelj. A) - Opšte

      Čl. 1.
      Admini su dužni poštovati sve igrače i ne smeju zloupotrebljavati svoja ovlašćenja. Osnovna dužnost admina je unapređivanje i harmonizovanje igre.

      Čl. 2.
      Lista svih admina je javna i stalno je istaknuta u javnom delu foruma EPG zajednice.

      Čl. 3.
      Biti admin na nekom od EPG servera je privilegija, a ne pravo. Budući da je u pitanju privilegija, ona se adminu, koji se ne pridržava Pravilnika, lako oduzima.

      Čl. 4.
      Administriranje se sprovodi aktivno i pasivno.
      Čl. 4.1.
      Aktivno administriranje podrazumeva aktivnosti koje admin sprovodi u toku same igre. Aktivno administriranje mogu sprovoditi svi admini.
      Čl. 4.2.
      Pasivno administriranje podrazumeva pregled log fajla igre i ekskluzivno je pravo head admina.

      Čl. 5.
      Head admini su zadnje instance po svim pitanjima koja su vezana za server na kojem su head admini. Ostali admini se biraju na predlog i dobre kritike igračke zajednice EPG.


      Odelj. B) - Prava i zabrane admina

      Čl. 1.
      Sve obaveze igrača važe i za admine. Admini, budući da imaju veća ovlašćenja od igrača imaju i veću odgovornost.

      Čl. 2. - Pružanje pomoći igraču
      Adminu se preporučuje pružanje adekvatne pomoći svakom igraču, ukoliko poseduje znanje i mogućnost. Apsolutno pridržavanje ove odredbe nije obaveza, jer smo svesni koliko puta se ista pitanja ponavljaju i koliko sve to iritira.

      Čl. 3. - Objektivnost i neutralnost admina
      Admini kada učestvuju u igri, moraju nastojati sačuvati objektivnost i neutralnost. Admin koji zloupotrebljava ovlašćenja zarad svoje koristi ili čistog hira, koristi svoje ekipe, dobija minus, a u zavisnosti od težine prekršaja može da izgubi admin ovlašćenja.

      Čl. 4. - Sankcije i međusobna ovlašćenja
      Sankcije koje admin može izvršiti su navedene u prethodnom delu "Sankcije koje mogu biti primenjene nad igračem u slučaju nepoštovanja pravilnika". Sankcija zavisi od admin nivoa koji isti poseduje.
      Čl. 4.1.
      Pre svake sankcije admin treba opomenuti prekršioca. Ukoliko opomena nije uslišena, treba nastojati iskoristiti niže admin komande (gag, slap, slay). Tek na kraju, kada su sve ostale mogućnosti iscrpljene, treba koristiti admin komande višeg nivoa (kick, ban i sl.).

      Čl. 5. - Ućutkivanje igrača (gag)
      Za sve koji će prozivati i psovati preko javnog chat-a koristiti komandu amx_gag. Komande su sledece:
      - amx_gag "nick/userid" "vreme u sekundama" - Gaguje na navedeni broj sekundi
      - amx_gag "nick/userid" - Gaguje na 10 min.
      - amx_ungag "nick/userid" - Skida gag igracu
      - amx_ungag @all - Skida gag svim igracima
      Ubačen je plugin za GAG koji igračima neće dozvoliti da ga skinu rekonekcijom! Zabranjeno je kickovati i banovati za psovanje i prozivanje! ZA PSOVANJE FAMILIJE ADMINU prvo ban na 60 minuta. Ukoliko igrač nastavi posle toga se daje PERM BAN. ROZIVANJA I PSOVANJE NA SERVERU SE NE TOLERIŠE, IGRAČA ODMAH GAG-OVATI!!! Takođe je zabranjena svaka diskusija i vređanje u vezi politićkih, verskih, nacionalnih i huliganskih tema, za to isto ide GAG!!!
      Admin može ućutkati (gagovati) igrača koji je prekršio Pravilnik, pod uslovom da ispoštuje pravilnu proceduru. Ukoliko ućutkani igrač nastavi obavljati komunikaciju sporednim metodama ili nastavi kršiti Pravilnik (pošto mu je ponovo omogućena komunikacija) biće slapovan, slayovan, kickovan, ili banovan. Ućutkivanje je najefektnija mera za sprečavanje spamovanja.

      Čl. 6. - šamar (slap) i ubijanje igrača (slay)
      Slap i slay su admin komande srednjeg nivoa. U Counter Strike-u, "slap" oduzima 5 poena healtha i odguruje igrača. Slap treba koristiti samo u osrednjim (moderate) prekršajima Pravilnika ili kao upozoravajuću komandu pre kicka. U Counter Strike-u, "slay" eleminiše (ubija) igrača i to je najjača admin komanda srednjeg nivoa. Admin je sme koristiti samo u težim povredama Pravilnika i kao upozoravajuću komandu pre korišćenja kick / ban komande.
      Zabranjeno je da admin slap komandom slapuje bilo koga (a naročito sebe) bez razloga, i da time blokira chat servera i smara sve koji su na njemu. Ovo je STROGO zabranjeno. Dobijaće se minusi za ovo, tako da je ovo pravilo potrebno shvatiti ozbiljno.

      Čl. 7 - Izbacivanje igrača (kick)
      Admin koji ima mogućnost izbacivanja igrača (kikovanja) mora korisiti istu sa velikim oprezom, jer izaziva najviše zloupotreba. Pre kikovanja admin mora pokušati upozoriti igrača, zatim primeniti niže admin komande, pa ako sve to ne da rezultate - kickovati igrača.
      Čl. 7.1. - Zloupotreba kickovanja
      Preterano kikovanje igrača je suprotno Pravilniku i podložno je sankcionisanju. Ni jedan admin neće biti tolerisan ukoliko zloupotrebljava kick komandu, a to se lako da utvrditi iz log fajla.
      Čl. 7.2. - Razlozi za kickovanje
      Sledeće aktivnosti mogu rezultovati kikovanjem:
      a) Sve aktivnosti koje se vode kao opstrukcija igre a navedene u Glavi II, odeljak A, član 6.
      b) Igrač je odsutan (AFK), u lagu ili neaktivan duže od dve runde ili par minuta.
      c) Igrač se ponaša suprotno Pravilniku po pitanju ponašanja i poštovanja drugih igrača.
      Čl. 7.3. - Izuzeci od kikovanja
      Adminu nije dozvoljeno kikovanje igrača po osnovu njegovog mišljena da je neko cheater (više o tome u delu o cheaterima).

      Čl. 8. Privremena ili trajna zabrana igranja igraču (ban)
      Trajnu ili privremenu zabranu igranja (banovanje) imaju svi admini. Trajni ban se koristi samo u ekstremnim okolnostima (korišćenje speed hack-a ili bilo kog cheat programa). Za bunny hop skriptu se daje ban na 5000 minuta.
      U većini slučajeva, admin će vas upozoriti pre banovanja.
      Čl. 8.1. - Banovanje
      Sledeće aktivnosti mogu rezultovati banovanjem:
      a) Varanje - utvrđuje se anti-cheat softverom, ili diskrecionom odlukom većine admina. Ukoliko se otkrije da varate, bićete sankcionisati trajno. U većini slučajeva biće objavljeno na forumu da ste cheater. Cheateri su najveći protivnici slobodnog i fer igranja i kao takvima im sleduje slanje na prinudni rad u Sibir.
      b) Česti i ponovljeni prekršaji pravilnika.
      c) Admin koji često, grubo i surovo zloupotrebljava svoja prava, pre svega kick prava, ne poštuje pravilnik i ignoriše savete admina višeg nivoa i upute glavnog admina.
      d) Bilo kakav pokušaj nanošenja štete EPG serverima. Ovaj odeljak se široko definiše.
      e) Za reklamiranje tuđih servera, foruma, sajtova koji imaju veze sa counter strike-om odmah se daje PERMANENT BAN!!! Treba biti pažljiv kod ovog poslednjeg, ukoliko neko daje drugaru IP da igraju 1 na 1 upozorite ga da to ne radi na serveru jer će u suprotnom biti banovan, ukoliko nastavi da to radi daje mu se ban na 60 min! Zabranjeno je zvati ljude sa servera na mix, za to se daje odmah kick i ako se igrač bude žalio treba mu objasniti zasto je kickovan, ako nastavi ban na 60 min. maksimalno!
      Čl. 8.2. - Izuzeci od banovanja
      Sledeće aktivnosti neće ni u kom slučaju biti razlog banovanja (iako mogu biti predmet odluka nekog nižeg admin nivoa):
      a) Lične nesuglasice admina sa igračima - nema zloupotrebe moći.
      b) Lična mišljenja - pravo na slobodno mišljenje je garantovano Ustavom.
      Čl. 8.3. - Ban reason
      Igraču mora da se stavi do znanja zbog čega je tačno banovan bez obzira na koliko vremena je banovan. Prilikom davanja bana admin je obavezan da napiše razlog bana. U razlog bana strogo je zabranjeno stavljati tačku, crticu, psovke, uvrede ili bilo šta što nema veze sa učinjenim prekršajem. Ovakvo ponašanje će se kažnjavati minusima.
      Čl. 8.4. - Žalbe
      Igrač koji smatra da je neopravdano kažnjen ima mogućnost žalbe na forumu u roku od 2 dana na odluku. Admin koji je banovao igrača je dužan da u roku od dva dana obrazloži svoj ban. Ukoliko se admin ne odazove na vreme, ban će biti skinut, a admin kažnjen minusom. ADMIN KOJI NIJE NA PUTU ILI NEKAKO ONEMOGUĆEN I ODSUTAN SA SERVERA A NE ODGOVORI NA ŽALBU IGRAČA KOGA JE BANOVAO U ROKU OD 2 DANA AUTOMATSKI ĆE DOBITI MINUS! Head admini odlučuju na osnovu priloženog dokaznog materijala o smanjenju ili ukidanju sankcije. Prilikom odlučivanja o žalbi, head admini uzimaju u obzir vreme od kada igrate na serveru, mišljenje drugih admina, priznavanje krivice i slično.

      Čl. 9. - Promena mape
      Sloboda u promeni mapa kvari cirkulaciju mapa i uživanje u igri. Zabranjeno je da admini SAMOVOLJNO menjaju mapu. Dozvoljeno je menjati mapu samo u situacijama kada više od pola igrača hoće drugu mapu ili ako je mapa bila u prošloj rundi. Kada je server pun MAPA SE IGRA DO KRAJA!!! Ne sme da se daje VOTE. Minimalno trajanje svake mape mora biti 10 minuta, osim ako SVI na serveru žele da se promeni. I PRILIKOM DAVANJA VOTE-a, OBAVEZNO JE DA SE NA GLASANJE STAVE MINIMUM 3 MAPE!!!

      Čl. 10. - Zloupotreba ovlašćenja prilikom glasanja
      Adminu je zabranjena zloupotreba ovlašćenja prilikom iniciranja glasanja. Admin nema pravo da stavi isti predmet na glasanje više od dva puta po rundi. Primer: Ukoliko admin stavi na glasanje promenu mape, a glasanje ne uspe, ima pravo predložiti još samo jedan set mapa. Admin izričito ne sme zloupotrebljavati pravo na iniciranje glasanja za kick (amx_votekick). Adminu je dozvoljeno da samo dva puta tokom jednog dana inicira glasanje za kick određenog igrača. Višestruko iniciranje kick-a istog igrača je zabranjeno. Primer: ZIDAR ne sme inicirati izbacivanje igrača (amx_votekick) sLaYeR, više od dva puta dnevno.

      Čl. 11. - Restart
      RESTART ide automatski nakon prve runde (zagrevanje). Zabranjeno je kasnije restartovati, osim ako se SVI slože sa tim.

      Čl. 12. - Aktivnost admina
      Admini na serveru moraju biti registrovani na forumu pod istim imenom i naravno biti AKTIVNI kako na serveru tako i na forumu, kako bi bili u toku sa dešavanjima na serveru. NE MORAJU BITI AKTIVNI U GORNJEM DELU FORUMA ALI U ADMIN SOBI, DA!!!

      Čl. 13. - Bela slova i bindovanje pravila
      ZABRANJENO JE da admini koriste AMX_TSAY (BELA SLOVA)!!! Admini treba da bind-uju AMX SAY (bind slovo "messagemode amx_say"). Bind-ovati neke osnovne poruke, na primer: bind f3 "amx_say Nemojte da psujete, psovanje = kick/ban", itd - Ovo se može bindovati i na neke druge tastere, kako kome odgovara. Zabranjeno je da se chat servera spamuje i blokira preteranim ispisivanjem pravila servera (bindovi sa pravilima). Ovo se sme koristiti samo u umerenim količinama i NIKAKO više od jednom ispisati svako pravilo!

      Čl. 14. - Admini moraju biti primer svima kako da se ponašaju
      Admini se ne smeju upuštati u svađu i raspravu sa drugim igračima i adminima. Moraju se ponašati DOSTOJANSTVENO i PROFESIONALNO kako dolikuje jednom EPG adminu. ZABRANJENA JE SVAKA RASPRAVA, PREPIRKA, PSOVANJE, ISTERIVANJE PRAVDE kako na serveru tako na forumu. Ako neki admin ima primedbu na nekog drugog admina prijaviti to head adminu!!! Admini su dužni da budu ljubazni i prijateljski prema svima (ako vas neko nervira ignorišite ga, nemojte ništa odgovarati). Zabranjeno je unositi bilo koji vid negativne energije na server. Ovo je najstrožije kažnjivo. ADMINI MORAJU BITI PRIMER SVIMA KAKO TREBA DA SE PONASAJU!!!

      Čl. 15. - Uvredljivi nick-ovi
      Zabranjeno je korišćenje vulgarnih, nacionalističkih, huliganskih i drugih nickova koji na bilo koji način mogu nekoga da uvrede. Admini su dužni da takvim igračima promene nick komandom amx_nick "stari nick" "novi nick". Ako i nakon toga vrati stari nick sledi KICK, a posle toga BAN 60 min. Posle toga PERMANENT BAN. ADMINI NE SMEJU DOZVOLJAVATI DA IGRAČI SA NEPRISTOJNIM NICKOVIMA IGRAJU NA SERVERU!!!

      Čl. 16. - Speech komande
      Zabranjeno je zloupotrebljivanje amx SPEECH KOMANDI (opcija 7 u glavnom meni-ju)!!!

      Čl. 17. - Prijava admina koji krše pravila
      Admini su dužni da prijave kršenje pravila od strane drugih admina. Ukoliko to ne učine biće smatrano da su podjednako odgovorni kao i admin koji je kršio pravila. UKOLIKO ADMIN NE PRIJAVI NEKOGA SAMIM TIM NANOSI ŠTETU I SEBI I SERVERU JER ĆE TA OSOBA I DALJE NASTAVITI DA KRŠI PRAVILA I STVARAĆE LOŠ IMIDŽ O SERVERU. ZABRANJENO JE POSLE KUKATI I ŽALITI SE DA NEKO NIJE DOBAR ADMIN AKO PRETHODNO NIJE PRIJAVLJEN HEAD ADMINU!!!

      Čl 18. - Zabrana davanja pass-a drugim osobama
      ADMINIMA JE NAJSTROŽIJE ZABRANJENO DA DAJU SVOJ PASS ili CONFIG.cfg DRUGIM OSOBAMA!!! (OVO PODRAZUMEVA DA NIKO SEM TOG ADMINA NE SME IGRATI SA NJEVOGIM ADMINOM!!!) UKOLIKO ADMIN IDE DA IGRA NA NEKI DRUGI SERVER OBAVEZAN JE DA PROMENI PASS, kucati: setinfo _pw bilosta (ili setinfo _knife bilosta ili setinfo _dr bilosta, itd...), jer svaki head admin moze da pročita pass i da naškodi našem serveru. Zabranjeno je prihvatati bilo kakve programe, linkove, od nepoznatih ljudi. Takođe, ako vas neko doda na msn predstavljajući se kao neko od vlasnika (ili neko drugi sa EPG) ili vam pošalje mail, obavezno proverite da li je to ta osoba za koju se predstavlja da jeste!!!

      Čl. 19. - Skidanje bana igračima
      Adminima je zabranjeno da skidaju ban igračima koje nisu banovali. To može samo admin koji ga je banovao ili head admin.  Za sve banove igrači su dužni se žale na forumu kako je to i propisano! Privatne žalbe, žalbe preko chat-a, PM-a i slično NEĆE SE RAZMATRATI.

      Čl. 20. - Kamp
      Za kamp na spawn lokaciji, izlazu iz sobe, kutije i sl. kao i za kamp na vrhu merdevina moze se dati samo slay.

      Čl. 21. - Reklamiranje EPG servera
      Admini su dužni da reklamiraju EPG server IP ili makar website link u svojim msn i skype statusima, kao i da pozivaju što više igrača da igraju na EPG serverima kako bi serveri bio stalno puni. Adminima je strogo zabranjeno reklamiranje bilo kog EPG servera na serverima drugih counter strike zajednica, kao što mi ne dozvoljavamo reklamiranje drugih servera na našem serveru. Time se ruši imidž EPG zajednice i admini koji to budu činili biće najstrožije kažnjeni.

      Čl. 22. - Preporuka za slot
      Ukoliko neki admin smatra da je neki igrač redovan i da ponaša se primerno a nema slot, dužan je da ga obavesti da se javi head adminu za slot. Admini mogu da preporuče igrača koji ima slot za dobijanje admina.

      Čl. 23. - Glumiti Boga
      Zabranjeno je glumiti Boga na serveru.

      Čl. 24. - Zloupotreba graba
      Svaka zloupotreba biće kažnjavana sa skidanjem iste komande!

      Čl. 25. - Zloupotreba ASpeca
      Nepravilno korišćenje ASpeca kažnjavana sa skidanjem iste komande!

      Odelj. C) - Prava igrača u odnosu na admine

      Čl. 1.
      Igrač koji smatra da je oštećen nekom odlukom admina ili da je admin prekršio Pravilnik, može postaviti formalnu žalbu na EPG forumu. Žalba treba da sadrži što je moguće detaljniji opis prekršaja, nadimak admina koji učinio prekršaj, vreme prekršaja, nickove ostalih učesnika ili svedoka događaja, screenshot, demo i sve ostale relevantne činjenice. Head admini će ispitati da li je žalba opravdana i ukoliko se utvrdi da jeste, prema adminu prestupniku će biti preduzete odgovarajuće sankcije. Ukoliko se utvrdi da admin nije povredio ovaj pravilnik prema istom neće biti preduzete nikakve sankcije kao ni prema igraču koji se žalio, sem ako se ne utvrdi da je igrač koji se žalio imao nameru da lažno diskredituje admina. O žalbama koje su podnete javno, ili su od posebne važnosti, admini će na forumu izneti svoj stav i odluku, kako bi se osigurala javnost i transparentnost.


      Odelj. D) - Sankcije koje mogu biti primenjene nad adminima u slučaju nepoštovanja pravilnika

      Čl. 1.
      Svi admini koji budu kršili pravila biće adekvatno kažnjeni, i to na jedan od sledećih načina:

      Čl. 2. - Minusi
      U privatnim admin sobama svih EPG servera se nalazi TOPIC "ADMINI - MINUSI" u koji će se beležiti minusi adminima za nepoštovanje pravila!!! Svaki admin koji dobije 3 minusa automatski gubi admin status! Kada admin dobije minus automatski će biti upozoren i biće mu ukazano gde je pogrešio kako se to ne bi ponavljalo. Drugi minus za kršenje istog pravila automatski donosi oduzimanje admina!!!
      Od minusa nije pošteđen niko ko ima pristup amx komandama na bilo kom nivou, pa ni Head admini, Počasni Administratori i Administratori EPG community-a. Minus kao kaznenu meru mogu da izriču jedino admini višeg nivoa adminima nižeg nivoa, i to na sledeći način:
      - V.I.P. admini, Regularni admini i Test admini nemaju pravo da daju minuse drugim adminima niti da ih na bilo koji način kažnjavaju. Za nepravilnosti u njihovom radu dužni su da ih prijave Head adminu. Nepravilnosti u radu Head admina prijavljuju Administratorima ili Počasnim Administratorima EPG zajednice.
      - Head admini imaju pravo da minusima kažnjavaju V.I.P. admine, Regularne admine i Test admine. Uočene nepravilnosti u radu drugih Head admina dužni su da prijave Administratorima ili Počasnim Administratorima EPG zajednice.
      - Ovlašćenja Administratora i Počasnih Administratora EPG zajednice su najšira. Počasni Administratori mogu izricati minus kao kaznenu meru svima, pa i Administratorima EPG-a. Administratori EPG zajednice mogu davati minuse svima, pa i Počasnim Administratorima.
      - Svako ko primeti da Počasni Administratori krše pravila mora da ih prijavi Administratorima zajednice, a ukoliko Administratori budu primećeni da krše pravila, oni moraju biti prijavljeni Počasnim Administratorima.

      Čl. 3. - Smanjenje admin nivoa
      Smanjenje admin nivoa, pre svega gubitak admin komandi i smanjenje ovlašćenja.

      Čl. 4. - Gubitak admin statusa
      Gubitak admin statusa, pre svega potpuni gubitak svih admin komandi i degradiranje na običnog igrača.

      Čl. 5. - Objašnjenja
      Uopšteno admin koji napravi manje prekršaje ili ih učini po prvi put se obično sankcioniše opomenom. Osrednji prekršaji podrazumevaju minus ili smanjivanje admin nivoa. Najteži prekršaji podrazumevaju gubitak admin nivoa (npr. kada admin koristi neku internu komandu kako bi komunicirao i vređao ostale igrače).
      Ukoliko bilo ko dobije kaznu zbog prekršenih pravila, nema razloga da se ljuti. Neka to smatra profesionalizmom, a nikako ličnom uvredom. EPG je ozbiljan community, i to pokazujemo doslednom primenom pravila koja važe podjednako za sve članove.



      Glava IV - Varanje (Cheating)

      Čl. 1.
      Varanje, tj. upotreba bilo kog internog ili eksternog programa (rutine ili soptvene promene osnovnih parametara igre) koji omogućavaju nefer prednost igraču, bez obzira na način (uključujući tu i upotrebu auto-aim skripti i sličnih programa) je najstrožije zabranjeno.

      Čl. 2. - Prijava cheatera
      Igrači imaju pravo žalbe adminu da je neko cheater. Admin, ukoliko oceni da žalba ima osnove, će preduzeti određene mere u otkrivanju da li je navedeni igrač zaista cheater.
      Čl. 2.1. - Admin maltretiranje po osnovu da je neko cheater
      Igrač ili admin koji na bilo koji način maltertira igrača za kojeg sumnja da je cheater čini teški prekršaj pravilnika. Zabranjeno je po tom osnovu: javno u toku igre ili na forumu prozivati da je neko cheater, pokretati ankete da je neko cheater, bojkotovati nekog igrača smatrajući da je cheater, samoubijati se iz protesta zato što je neko cheater, namerno pucati, klati ili ranjavati igrača u istom timu za kojeg smatrate da je cheater, koristiti bilo koje admin komande kako bi oštetili igrača za kojeg smatrate da je cheater.

      Čl. 3. - Bagovi
      Zloupotreba raznih bagova, bez obzira koliko nam to teško pada, se ne smatra cheatovanjem. Igračima se preporučuje da ne zloupotrebljavaju takve bagove.

      Čl. 4. - Modovi i slični dodaci
      Upotreba modova (Counter Strike realism update, High FPS model, itd.) i sličnih dodataka je dozvoljena.



      Glava V - Elementarne norme pristojnosti

      Čl. 1.
      Nepoštovanje elementarnih normi pristojnosti se ne kažnjava. Ove norme samo ukazuju na ona pravila koja treba poštovati kako bi se harmonizovala igra sa što manje konflikata. Ukoliko ne poštujete ova pravila možete dobiti samo nepoštovanje ostalih igrača.

      Čl. 2. - "Izvini"
      Ako slučajno eleminišite svog suigrača ili protivnika u lagu pristojno je izviniti im se. Jednostavno "Izvini" će biti dovoljno.

      Čl. 3. - Stil igre, komentari i "trash" talk
      Štekanje, kampovanje i slično, su bez obzira na osude, individualni afiniteti u igri, pa se smatra nepristojnim aktivno prebacivati takav stil igre. Kratki komentari ili neslaganje oko nečije igre su prihvatljivi, ali agresivno ponašanje - nije. Npr. prihvatljivo je posle nekog shteka reći: "E, ala se štekaš", ali nije prihvatljivo to ponavljati više puta u smislu uvrede, ili to reći na vulgarniji način. Osećaj zadovoljstva kroz dobru igru ili dobar frag je normalno. "Lezi dole" i slične manifestacije su prihvatljive ali sa merom. Mera u ponašanju zavisi od slučaja do slučaja.

      Čl. 4. - Type kill
      Ubijanje protivnika dok očigledno kuca tekst se smatra nepristojnim (type-kill).

      Čl. 5. - Lag kill
      Ubijanje protivnika dok je u očiglednom lagu se smatra nepristojnim (lag-kill). Pogotovo je nepristojno ubiti protivnika nožem, bombom ili nekim drugim "ponižavajućim" oružjem, iako ste uočili da je protivnik u lagu.

      Čl. 6. - Duža neaktivnost
      Neaktivnosti usled obavljanja određenih kratkih poslova (toalet, mobilni) se redovno dešavaju, ali u tom slučaju obavestite ostale igrače. Ubijanje neaktivnog protivnika je prihvatljivo. Ukoliko pravite pauzu dužu od dve runde ili par minuta diskonektujte se, ili će Vas admin kickovati.

      Čl. 7. - Blicanje lampom
      Korišćenje lampe u kratkim intervalima, popularno blicanje se smatra nepristojnim jer ometa igru i dokazano smanjuje FPS kod korisnika sa slabijim mašinama. Ukoliko želite da nešto kažete suigraču koristite timske komande ili glasovne poruke, a u krajnjem slučaju ispalite metak ili zasecite nožem mesto na koje želite da se postavi, ali nikada ne gađajte igrača.

      Čl. 8. - Alkoholisanost
      Korišćenje servera dok je igrač pod uticajem alkohola nije zabranjeno sve dok igrač poštuje Pravilnik i elementarne norme ponašanja.

      Čl. 9. - Bagovi
      Zloupotreba raznih bagova u igri se smatra nefer ponašanjem.

      Čl. 10. - Igranje više igrača sa iste lokacije (igraonice)
      Ukoliko dva ili više igrača igraju iz jedne igraonice (ili igraju iz bilo kog drugog mesta gde ima više računara) smatra se nefer ponašanjem da se međusobno pomažu na sledeće načine:
      a) kada je jedan od igrača mrtav, ali navodi ili na neki drugi način pomaže svom suigraču.
      b) kada je jedan od igrača mrtav, ali pomaže protivnicima da pronađu i ubiju njegove suigrače.

      Čl. 11. - Pomoć - podrška (Backup)
      Ako igrač traži pomoć (need backup) pomozite mu, ako ste u mogućnosti. No, imajte u vidu interes pobede tima. Ponekad se ne isplati izgubiti pola tima na jednog zalutalog solistu. Ako ste odlučili pomoći igraču odgovorite sa "affirmative". To je upravo ona poruka koju očekuju igrač, koji je tražio pomoć. Ukoliko niste u mogućnosti pružiti mu pomoć, odgovorite "negative".

      Čl. 12. - Ravnopravnost timova
      Ako igrate u timu koji je brojčano nadmoćniji i bolji od protivničkog, preporučuje se prelazak u protivnički tim, kako bi se uspostavio određeni balans. Takođe, ako igrate u brojčano slabijem i lošijem timu, tražite da neko pređe u vaš tim. Ovo pitanje se može regulisati i posebnim programom za auto balansiranje timova.



      Glava VI - Nerešena pitanja

      Admini moraju raditi po ovim pravilima. Zabranjena je bilo kakva improvizacija i izmišljanje pravila. SVE ŠTO NEMA U PRAVILIMA DOZVOLJENO JE!!!

      Ukoliko drugačije nije navedeno u ovom pravilniku, za sva preostala pitanja primenjivaće se diskreciono pravo odlučivanja head admina, a u krajnjem slučaju vlasnika EPG zajednice.
      « Last Edit: January 16, 2017, 04:11:09 AM by urosepg »


       

      hostility
      hostility
      hostility
      hostility