Offtopic > Book Club

Duge noći i crne zastave - Dejan Stojiljković

(1/1)

magiras:
Hvala Bogu da još ima ljudi koji vole da čitaju. Trenutno čitam po drugi put "Duge noći i crne zastave", autor Dejan Stojiljković. Koga bar malo zanima istorija preporučujem mu da je pročita.

Proleće 1386. godine. Granice Srbije potresaju upadi osmanlijskih pljačkaških hordi. U jednom takvom prepadu, brzi osmanlijski konjanici uspevaju da iz pograničnog manastira ukradu kivot čija je sadržina poznata samo srpskom knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Lazar odlučuje da pošalje poteru i za taj zadatak bira dvojicu pripadnika viteškog Reda Zmaja – svog kuma, topličkog vojvodu Milana, i njegovog pobratima, čuvenog mačevaoca Ivana Kosančića. Njima se pridružuje i mladi, svojeglavi vitez Miloš Obilić, koji je zaprosio ruku najmlađe Lazareve kćeri.

Trojka kreće u potragu prateći krvavi trag pljačkaša – od Lazareve prestonice Kruševca do Prilepa gde ih čeka stari prijatelj, kraljević Marko Mrnjavčević. U Prilepu nalaze trgovca starinama za koga se priča da je u dosluhu sa demonima. U isto vreme, silna osmanlijska vojska čeka utaborena kod Serdike, a kada glasovi predaka šapnu na uvo emiru Muratu da je kucnuo čas, on se odlučuje na pokret. Prvo na udaru je pogranično utvrđenje Pirot, čiji je kapetan Lazar Musić, knežev rođak, rešen pre da umre nego da Osmanlijama preda tvrđavu.

E sad, razlog zašto je čitam po drugi put je taj što je u junu potpisan ugovor između Lagune i Stojiljkovića o nastavku romana. "Olujni bedem" je drugi deo u planiranom petoknjižju, po sadašnjim informacijama knjiga bi trebala da se pojavi u prodaji 15. septembra.

Takođe preporučujem i druge Stojiljkovićeve knjige, "Nemanjići" - Trilogija o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji, "Konstantinovo raskršće", "Znamenje anđela". Posle pročitanih navedenih knjiga uopšte ne sumnjam u Stojiljkovića i verujem da će "Olujni bedem" biti jos jedan odličan roman.

ZIDAR:
Zanima me, ako znaš da mi kažeš, da li je baš sve fikcija, ili je radnja ipak zasnovana na istorijskim činjenicama?

magiras:

--- Quote from: ZIDAR on August 06, 2017, 04:51:23 PM ---Zanima me, ako znaš da mi kažeš, da li je baš sve fikcija, ili je radnja ipak zasnovana na istorijskim činjenicama?

--- End quote ---

Ima dosta istorijskih cinjenica o bitkama, likovima itd. al naravno kao i vecina drugih knjiga ima i fikcije, koja se gradi na srpskoj istoriji i koja je prikazana na fenomenalan nacin.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version